The Reader

Det här är en mångfacetterad berättelse om hemligheter och ansvar.

Hanna, 35, träffar Michael, 15, och de påbörjar en romans, en romans på Hannas villkor, enligt Michael. Efter sommaren försvinner Hanna och Michael återser henne först många år senare när han studerar juridik och följer en rättegång där Hanna är anklagad för mord på 300 judar. Michael inser då vad Hanna har dolt för honom men väljer att inte göra något, vilket ger livslånga konsekvenser för Hanna. Berättelsen följer deras relation och de oanade vändningar den tar.
Filmen är baserad på en bok av Bernard Schlinck, vilket blir tydligast i tystnaden när åskådaren själv måste förstå vad som inte sägs. De många olika teman historien tar upp är kontroversiella. Både en kärlekshistoria med så stora ålderskillnader och framställandet av nazister som mänskliga.
Hanna börjar som en strikt, arg och ganska osäker person. Hon vill ha saker på sitt sätt, har svårt att ta kontakt med människor och verkar väldigt ensam. Den Hanna som visas på rättegången är återigen osäker men vill göra rätt, försöker hela tiden göra det som förväntas av henne och det går bara inte. Hon påminner mig om ett barn som inte riktigt uppfattar konsekvenserna av det hon gör, någonsin. Utan vänner eller någon som håller henne om ryggen förstår hon inte världen. När hon senare i livet formar sig en ny vardag är hon återigen ensam och försöker, tafatt att bygga en relation utan att hon förstår vilka ärr hon tidigare har lämnat.
Bernard Schlinck är modig som vågar ifrågasätta om rättegångarna var rättvisa efter andra världskriget, om rätt personer fick skulden för det som skedde.
Michaels professor formulerar problemet juridiskt:

Societies think they operate by something called morality, but they don’t. They operate by something called law. 800 people worked at Auschwitz. Precisely 19 have been convicted, and only 6 for murder. The question is never “Was it wrong?”, “But was it legal?”. And not by our laws, no. By the laws of the time. - Professor Rohl

Ingen kan dömas i efterhand för ett brott som inte fanns när handlingen/brottet utfördes. Juridiskt kan en människa inte dömas för att han eller hon valde fel, oavsett vilka konsekvenserna blev. Rättvisa rättegångar, där även de skyldiga får ett människovärde är av yttersta vikt, annars fortsätter den onda cirkeln.
Ett öga för ett öga gör hela världen blind. - Mahatma Gandhi 
Det är aldrig värt att bli förblindad av hat.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vanliga bikinitjejer

Hogwarts pepparkaka

DU är vacker och stark