Indien topp tio

1. SOLEN

En timma i solen gör mig pigg. En dag i solen gör mig glad. En vecka i solen gör mig lycklig. En månad i solen gör mig euforisk. Batterierna laddas upp och det känns helt ok att sitta och vänta på maten i 45 minuter, solen lyser ju därute! 


2. TAJ MAHAL

I ett land som förbjudit homosexualitet är en av de största landssymbolerna en kärlekssymbol och gravplats tillägnad en kvinna och inte en plats för att övertyga omvärlden om männens storhet. Ta tillbaka lite av det tankesättet världen över och låt kärleken finnas oavsett hur den ser ut.


3. KLOKA ORD

Farfar svarade i telefonsvararen med någonting som: "Jag vet vem jag är om bara du kan tala om vem du är". Ungefär så tänkte jag när jag såg den här på en husvägg i Mumbai. 
Håll huvudet kallt!


4. KAOS

Mellandagsrea på Drottninggatan får min puls att öka och jag vill helst gå åt andra hållet. Men kaoset gjorde det lätt att stanna upp, det fanns för många riktningar för att inte till slut hamna lite på sidan och plocka upp detaljerna. Någon rensade fisk ur ett nät, en get letade efter mat bland resterna vid grönsaksståndet, en ung kvinna med ett spädbarn på armen tiggde pengar, försäljare lockade med äkta silkes och pashmina sjalar och tuck-tuck förare tutade för att berätta att de var på väg åt ett annat håll. Det var bara följa med strömmen och njuta av allt som fanns att titta på. 



5. TÅGRESOR

Tågresor i Indien kryddas av matdofter, väntan, förseningar och ljudet av försäljare som går fram och tillbaka med "Chai!", mat och vatten. I vagnarna spelade vi kort och träffade många trevliga människor som delade med sig av sina egna Indienupplevelser. När vagnsdörrarna var öppna kunde man våga luta sig ut och titta när tåget dundrade fram förbi små byar i det gröna landskapet under den brännande solen.


6. MATEN

De gånger jag fick mat som var mindre god var när jag fått för mig att magen skulle må bättre av "västerländsk mat". "When in Rome, eat like the Romans", i Indien betyder det att äta mycket bröd och yoghurt till kryddstark mat. 
Indisk mat är god, men eftersom landet är en kontinent är säkert det jag tycker är indisk mat inte det en annan indisk resenär ätit. De ord jag lärt mig på hindu är mest matord; Dal palak, naan, chapati, roit, chana masala, gobi. 


7. KONTRASTER

I Varanasi förstod jag att döden ska vara en del av livet. Livet gör ont och smärtan finns där även när solen lyser som starkast och alla andra verkar fortsätta med sina liv som att anledningen till att du andas och existerar inte alls precis tagit sitt sista andetag. Livet går vidare, hela tiden.


8. MÄNNISKORNA 

 I Indien finns alla sorter, samhällets alla människor, de som lever i slummen och de som lever i överflöd och allt däremellan. Klyftorna är stora, gigantiska, men det finns inget hysch pysch och tycka synd om de som har det sämre. Alla människor är en del av samma land och jag är tacksam att jag fått träffa och se så många olika människor på olika platser. 


9. STILLHETEN

Stillheten dök upp många gånger trots det höga tempot som konstant surrade runt omkring. I den melankoliska ensamheten hittade jag lugn och tid att njuta av det jag vill göra. När livet inte knackar på och stressar får själen och tankarna möjlighet att stillas och jag kan andas ut. En känsla som jag faktiskt har lyckats behålla hela vägen hem till Stockholm. 
Jag ler i själen. 


10. MAMMA

10. Att resa själv var lärorikt, lite ensamt och läskigt men välbehövligt och något jag nog aldrig glömmer. Att resa med sällskap var glatt, tryggt, roligt och minnesvärt. Att resa med mamma var något av det roligaste jag gjort. Den här resan kommer alltid bestå av våra minnen tillsammans. 
Tack Mamma. 

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

På samhällets axlar.

Så mycket nytt