Consent

Den senaste veckan har alla som på något sätt har kopplingar till Harry Potter, Nerdfigthers, youtubers och tumblr blivit ledsna, arga och chockade av de historier om sexuellt utnyttjande, tvång och osunda relationer som har skett mellan vuxna "kändisar" inom fandomen och de unga, tonåriga fans som älskat de i flera år.
Läs Melissa Anneli och John och Hank Green för att få en större förståelse.

Människor hamnar ibland frivilligt eller ofrivilligt i en position där de har makt över andra människor, ofta yngre människor. Det sker när de ser upp till en och beundrar en. Det farliga är när den vuxna personen själv blir förblindad och beroende av beundran från någon yngre. Det där behovet att bli sedd är livsfarligt och får aldrig gå ut över och skada en annan människa som det har gjort nu.
Jag blir arg och ledsen att det här händer, på en plats dit många unga människor kommer för att söka bekräftelse och trygghet. Jag skulle önska att världen var en vacker plats där vi alla lyfte varandras självkänsla och hjälpte varandra att må bra, speciellt i de nördkretsar där många redan känner sig lite udda och utanför. Ljuset i den här tunneln är att det här är ett underbart community som kommer stötta och hjälpa de som blivit drabbade på ett sätt som samhället inte alltid lyckas med.
Jag önskar också att världen var en plats där fler vågar berätta om det de varit med om, där de vågar lägga skulden på rätt person och inte på sig själva. Rädslan för hur samhället ska reagera när man berättar att man varit med om en våldtäkt kan nog vara något av det svåraste för att våga berätta. Jag vet inte hur vi kan förändra det, men jag tror att det börjar med var och en. Att vi synar våra egna fördomar och slutar dra förhastade slutsatser. Jag tror det är få människor som väljer att frivilligt utsätta sig för misshandel, våldtäkt och sexuellt utnyttjande. Ingen har sig själv att skylla, men det kan hända precis vem som helst. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vanliga bikinitjejer

Hogwarts pepparkaka

DU är vacker och stark