Romeo and Juliet synchronized

Konstsim kräver enorm mångsidighet av sina utövare. Styrka, flexibilitet, smidighet, explosivitet, samarbetsförmåga och en stor dos artisteri och inlevelse. Att röra sig smidigt i vattnet och kunna få kroppen att göra rörelser lika mjuka som i yoga och lika starka som i karate är en enorm utmaning och kräver år av träning. Det är tråkigt att sporten fått så lite igenkännande i många år, och att eftersom den länge varit en kvinnodominerad sport där deltagarna är sminkade och klädda i glittriga dräkter har den setts ner på.

Männen börjar bli mer och mer intresserade av att delta i sporten, och i årets VM får de officiellt delta. Det intressanta är dock att kvinnorna är bäst. Troligen på grund av hur kvinnokroppar ser ut, män har svårare att svanka t ex något som är grundläggande i konstsimmet. De har också ett annat flytläge i vattnet som är till deras nackdel, men däremot en större muskelmassa. (Läs mer om män, kvinnor och historian här.) Världen består av både kvinnligt och manligt, och vi behöver båda. Eftersom världen för länge varit patriarkal behöver den balanseras ut. Givetvis skulle det optimala vara om konstsimmet och de kvinnor som utövat den i åratal kunde få synas och få erkännande utan att männen kommer in i det rummet, men det är otroligt svårt. Att männen söker sig till kvinnodominerade arenor ger faktiskt kvinnor mer plats. När män vågar ta plats i en kvinnodominerad sport och börjar använda sig av sina kvinnliga sidor, istället för att kvinnor alltid ska slå sig in i mansdominerade världar och använda sina manliga sidor, legitimeras de kvinnor som utöver sporten. Männen kliver ner från sin höga hästar av privilegium och överlämnar den till kvinnorna.

Mixade idrottslag tror jag är framtiden för idrott världen över. Då får vi äntligen se att män kan vara mjuka, smidiga och vackra. Men framförallt får vi se att kvinnor kan vara starka och att vi kan vara bättre än männen utan att behöva slåss för det.

Titta på det här klippet och fundera över vilken roll mannen har, och hur kvinnorna får agera. Viss skillnad mot hur könsroller brukar se ut, eller hur? Sen är historien om Romeo och Julia enormt vacker som ett litet extra plus.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vanliga bikinitjejer

Hogwarts pepparkaka

DU är vacker och stark