Svarta duvor och vissna liljor

Musik ska vara något som inspirerar, upprör, glädjer och underhåller människor. Artister har alltid varit samhällskritiska och politiska. De blandar sina egna åsikter med färgstarka metaforer som ibland blir bra och ibland blir dåligt. Kartellen och Timbuktus Svarta duvor och vissna liljor är en viktig låt som lyfter hur samhället ser ut idag, men de träffar illa när de säger att de vill "slå Jimmie gul och blå" det håller jag med om. Tyvärr har det gjort att P3 inte vill spela låten, kanske hade de nått ut i fler radioapparater utan den textraden, men de valde att ha den kvar och det har skapat en debatt.
Det viktigaste är att alla människor själva tänker efter och tar reda på vad det handlar om. Lyssnar på låten, läser texten och bildar sig en egen uppfattning.
Jämför Svarta duvor och vissna liljor med den här fruktansvärt rasistiska videon och låt som Willie Crawoford släppte någon gång på nittiotalet, eller de texter min idol Magnus Uggla skriver. Fundera och våga stå upp för det som är rätt och säga ifrån mot rasism, fascism och utanförskap.
När politiska partier i Sveriges riksdag uppenbart är rasistiska och fascistiska måste vi börja höja våra röster. För några månader sedan gick jag och min mamma förbi en liten men högljudd demonstration mot rasism på Hötorget.  Jag blev som nittitalist lite obehaglig eftersom demonstrationer för mig betyder ett starkt ställningstagande på gränsen till extremt och ofta att någon skadas. (Vilket också skedde i Kärrtorp nyligen.) Min mamma däremot tyckte att det här är demokrati.  Så var det på 70-talet när hon växte upp. Någonting har definitivt hänt sedan dess. Demonstrationer och högljudd valpropaganda är inte längre något som alla partier ägnar sig åt som på 70-talet. De som skriker högst idag är de med extrema åsikter. Vilka når fram bäst till oss unga nittiotalister som inte orkar lyssna på sega debatter? Vi måste få säga ifrån, högt och tydligt, mot det som är fel. Försvara allas rätt till sina åsikter och sätta ner foten när åsikterna kränker och förringar våra medmänniskors rättigheter. Musik har alltid varit ett medium där starka åsikter kan framföras, det måste det fortsätta vara. Vi måste också våga ifrågasätta och säga ifrån mot partier som sverigedemokraterna. Jag hoppas innerligt att de jag känner och alla andra som röstat på det partiet tidigare tänker om och ändrar åsikt under kommande valår. Jag kan inte lova att jag ska ut i demonstrationer men det här är min personliga demonstration just nu. Det här och att jag delar låten igen.

Kommentarer

 1. Självklart är det viktigt att musiker ifrågasätter ruttna attityder, särskilt musiker som kan nå ut till de som vanligtvis inte reflekterar kring samhällsfrågor.
  Däremot förstår jag SRs beslut. Låten går hårt åt både SD och M på ett inte helt rumsrent sätt. Om man som public service sänder musik som uppmanar till hot och våld mot folkvalda riksdagsmän har man inte följt sitt uppdrag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är inte public service och våld löser inte våld. Men jag hoppas att debatten inte tystnar.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Vanliga bikinitjejer

Hogwarts pepparkaka

DU är vacker och stark