Modellpojkar

Modellpojkar på SVT flow är ett nära porträtt av unga killar som modellar, lever liv precis som alla andra och tjänar sina pengar framför kameran. De springer på modevisningar med höga tempon och trimmade kroppar. Att industrin är tuff är uppenbart, både av de långa ringlande köerna på gatorna i Paris och det snabba tempot back-stage på visningarna. Kontrasten mellan den ena killen som visar sina foton inne i en högklassbutik och hans kompis som gång på gång nekas jobb.
Det gör ont i mig att se, både för att killarna har ångest av prestationskraven att alltid ligga på topp och äta helt rätt och för att deras sökande efter att nå toppen spär på en redan sjuk industri. Modevisningsansvarige förklarar det rått med: "passar det inte åk hem till mamma".
Dessa unga människor, som är i samma ålder som jag, beskriver sitt jobb, som för många ses som drömjobbet, genom att jämföra det med en drog. De söker efter kicken i att synas. Men det verkar inte som om någon av dem vill jobba med det här. De har andra drömmar och andra mål. Hela industrin bygger på att någon misslyckas, att någon inte är tillräckligt bra och platsen lämnas tom åt någon annan. Det påminner om skolgårdens maktlekar. Det är en industri byggd på ideal, som befäster ideal och har sönder de som arbetar inom den för att behålla idealen. Även den kille som säger att ”Livet handlar om att njuta. Ha kul liksom" har sprickor i ytan. Hans positiva yta spricker när den tjej han dejtar ifrågasätter vad han äter. Då stänger han av och vill inte vara med längre. En annan ung kille testar att dricka kaffe hos sin psykolog och inser att han glömt bort hur gått det var.
Alla människor söker uppskattning och bekräftelse, men det går för långt. När vi ser baksidan av de människor som skapar våra ideal är det lättare att förstå att idealen är orimliga och absurda. Modellpojkar är viktig eftersom de visar de verkliga människorna bakom idealen. Våra idealmänniskor är inte hälsosamma, de spär på det ätstörda samhälle vi lever i starkt påhejade av en industri som gång på gång vägrar ta ansvar för det samhälle de skapar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

På samhällets axlar.

Så mycket nytt