Feminism och strukturer

Sverige är ett av världens mest jämställda land. Trots det går det att hitta reklam för tvättmedel som riktas till kvinnor inför mors dag. Flera stora företag och styrelser kritiseras för att de har färre kvinnor än män, något som förklaras med att männen är med kompetenta, har rätt erfarenheter och mycket annat som låter bra och rätt. Men det blir så fel i längden.

För en kvinna räcker det inte att vara chef, hon ska vara mamma, fru, feminist, djurvän, kock, generös, snygg, moderiktig, smal eller triljoner andra saker också innan hon "duger". För en man räcker det att vara chef och då höjs han till skyarna om han samtidigt hinner vara pappa. Läs Underbara Clara  och fundera lite.
Den här inställningen gör att kvinnor i chefspositioner redan från början inte förväntas klara av samma uppgifter som manliga kollegor och med den inställningen höjs paradoxalt nog kraven på
kvinnan. Det här sker troligen omedvetet på många håll och leder till färre kvinnliga chefer och lägre lön för kvinnor överlag. Har kvinnan lägre lön är det i större utsträckning hon som sköter barn och hushåll i heterosexuella par och så spinner en negativ spiral på. Kvinnor måste kämpa hårdare eftersom vi lever i en värld där den vita heterosexuella mannen är normen. (Läs vad som helst av Alexandra Pascalidou så är det ganska lätt att se att det är svårare för kvinnor, ännu värre för en kvinna med invandrarbakgrund, att accepteras enbart för sin kompetens.)

Ska det bli ändring på det måste strukturer ifrågasättas.

Väljs färre kvinnor in i styrelser för att de är mindre kompetenta eller förväntas de inte kunna för att de är kvinnor? 

Kommentarer

 1. Inte bara strukturer behöver ifrågasättas, lagar som aktivt förändrar könsstrukturerna bör inrättas, och ju hårdare strukturer ju hårdare lagar behövs, där man inte bara 'jämlikiserar' utan helt altererar könsförhållandena. Det är dags att kvinnor får det kvinnan har rätt till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog behövs det drastiska åtgärder, om man nu kan kalla lagstiftning för drastiskt. Kvinnor har rätt till så ofantligt mycket mer än vi tror.

   Radera
  2. nej absolut inte, det är inte drastiskt, det behövs extensiva lagar som frampuschar kvinnan långt mer än vad som normalt krävs, som sätter hårda krav och begränsningar för männen, för det är som du skriver, hon har rätt till så ofantligt mycket mer. Så länge kvinnan inte är nöjd, så bör hon få mer, och hela tiden bör lagbruket nyttjas för att se till att ni får allt ni vill ha, samt att vi män är med och ger er det. För att ni skall nå sann frihet, och allt ni har rätt till, så bör vi totalt fokusera på era behov för att nå detta.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Vanliga bikinitjejer

Hogwarts pepparkaka

DU är vacker och stark