Hjälp oss att höja våra röster

Emma Watson höll häromdagen ett viktigt tal för FN i och med att hon är med och startar upp ett projekt som heter HeforShe. 

Jag tycker hennes åsikter är viktiga, men det allra viktigaste nu är hur de omsätts i verkligheten. För mig är det självklart att män är feminister och stöttar allas rätt till lika lön, kvinnors rätt att utbilda sig och ha chefspositioner på precis samma villkor som män. Däremot är det viktigt att inse att det inte männens uppgift att stå längst fram i den här kampen. Eftersom vi lever i ett patriarkat är det upp till feministiska män att våga ifrågasätta manliga normer och det genussamhälle vi lever i. Så män, det handlar om er också. Ifrågasätt era privilegium och gå emot de. Stanna hemma med barnen fler månader än din fru (i ett man-kvinna förhållande) gråt, prata känslor, ifrågasätt kvinnoförnedrande kommentarer. Våga klä dig i rosa, måla naglarna eller ha kjol för att vara solidariskt med den person som trakasseras för att den bryter mot sådana normer. Ta vara på din ställning högst upp i samhällets hierarki genom att backa från den och släpp fram de som är längst ner, de som aldrig blir hörda i samhället, hur mycket vi än höjer våra röster.
Kvinnorna.
Det är vad feminism är. Att vi tillsammans jobbar för att släppa fram de som står längst ner, ger de en chans att höras. Femton minuter var i strålkastarljuset räcker nog till att alla kan bli sedda.
Så en gång till. Våga gå utanför din egen bekvämlighetszon och gör något litet som lyfter en kvinna som inte har dina privilegium men lika mycket rätt att synas och höras. 

Kommentarer

  1. så ytterligt bra sagt, vi (särledes vi vita heterosexuella) män bör aktivt ta ett steg tillbaka och låta kvinnan komma fram, hon bör låtas få mer makt, mer i lön, mer friheter, mer privilegier - hon bör så ej allena få bara hälften, utan hon bör aktivt få mer, för att jämna ut orättvisor samt ojämlikheter; vi män som detta vågar bör gå i första ledet, i att gå bakom Er.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

På samhällets axlar.

Vanliga bikinitjejer