Näthat och hot

 Igår lade en tjej som är uttalad feminist och bloggar om feminism dagligen upp en länk i en grupp på facebook och bad om hjälp. Länken ledde till en annan grupp på facebook där medlemmar har mordhotat henne, skickar hatmail till henne och hetsar till våld. De bilder jag sett därifrån får mig att må illa och bli ordentligt orolig för alla personer som är med i gruppen. Hur människor kan vara så totalt befriade från empati och medmänsklighet har jag väldigt svårt att förstå. Vi försökte under gårdagen anmäla gruppen för att få bort den från facebook och få fram bevis på vad som händer bakom den slutna fasaden. Tyvärr försvann gruppen fort. Den blev troligtvis privat, och nu verkar den startat upp i nytt namn. Jag anmälde gruppen för pornografi och hatbrott utifrån det jag fick veta av tjejen som bad om hjälp. Vi var många som anmälde, i olika kategorier, men facebook reagerade inte, gruppen fick fortsätta.
Facebook tar inte sitt ansvar för att få bort grupper som sprider sexism, rasism och liknande och det är fruktansvärt. Då blir det extra viktigt att vi på andra håll i samhället sätter ner foten, ställer oss på barrikaderna och vägrar säga att detta är ok! Gruppen är startad av en man i trettioårsåldern, men de flesta medlemmarna är unga, många är tonåringar. Lättpåverkade, unga personer som söker stöd och bekräftelse.

Vi är vårat samhälle, vi har ett ansvar att lära varandra, de som är jämngamla, de som är äldre och de som är yngre om empati och medmänsklighet. Det är något alla kan lära sig oavsett ålder, eller uppväxt. Alla människor har olika bakgrunder och perspektiv, men alla människor kan också lära sig att hat är fel och att ingen har rätt att fördöma eller förtrycka en annan medmänniska.

Ett barn som kritiseras lär sig att fördöma
Ett barn som får stryk lär sig att slåss
Ett barn som hånas lär sig blyghet
Ett barn som utsätts för ironi får dåligt samvete
Men ett barn som får uppmuntran lär sig förtroende
Ett barn som möts med tolerans lär sig tålamod
Ett barn som får beröm lär sig att uppskatta
Ett barn som får uppleva rent spel lär sig rättvisa
Ett barn som får känna vänskap lär sig vänlighet
Ett barn som får uppleva trygghet lär sig tilltro
Ett barn som blir omtyckt och kramat lär sig känna kärlek i världen

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

På samhällets axlar.

Så mycket nytt