Nationaldagen

Jag och mamma firade nationaldagen på Skansen idag, men god mat, ovanliga nattdjur och ett försiktigt politiskt mångkulturellt firande. Det var kommentarer om att Medinas musik är influerad av afrikanska och arabiska rytmer (om jag minns rätt), klassiska svenska visor och nya svenska låtar. En häftig ny låt av Loreen tillsammans med Inga-Marét Gaup Juuso som en blandning av pop och samisk traditionell musik. I ett Sverige där svenskheten börjar bli förknippad med främlingsfientlighet kändes det viktigt att få fira idag. Helst skulle jag vilja att hela Sverige sjunger och jublar hela dagen och välkomnar alla våra nya medborgare samtidigt som vi visar på härliga Svenska traditioner, men det är klart, de traditionerna kommer ju på midsommar. Men med pompa och ståt borde vi ta emot våra nya medborgare och välkomna de med öppna armar till ett Sverige som vi kan vara stolta över. Vi som är födda i Sverige och aldrig bytt medborgarskap är lyckligt lottade. Det är inte alla i världen som kan känna sig trygga i att ha ett medborgarskap och ett land där de hör hemma. Det som berörde mig allra mest ikväll var Jan Eliassons tal. Han började berätta om när han satt i FN och lyssnade till Malala, flickan från Pakistan som kämpar för flickors rätt till utbildning. "Ett barn, en lärare, en bok och en penna kan förändra världen" Så citerade han henne. Från den punkten var jag på helspänn. Eliasson berörde Europas historia, att det är 100 år sedan 1:a  världskriget, som började med ett politiskt mord och ledde till krig och efter det nya grupperingar som till slut ledde till 2:a världskriget och förintelsen. Samtidigt har vi i Sverige kunnat stoltsera med 200 års fred och sedan 1945 har världen enats under FN. Trots det fortsätter konflikterna i världen, extremismen sprider ut sig, de osynliga murarna finns både mellan och inom länder. Han talade om främlingsfientlighet och att Sverige är en del av världen, att vi behöver ta emot nya medborgare och vara en spegel av världen. Främlingsfientlighet och "vi och dom" tänk bygger murar inom och runtom ett land. "Under de gångna månaderna har vi känt ökad oro i världen. De kalla vindarna blåser också  i vår närhet. Hos oss alla krävs vaksamhet och lugn, i tider som dessa förstår vi vad 200 år av  fred har betytt för vårt land."
Vi lever i ett land som är värt att älska, men det är vår uppgift att ta hand om landet och de människor som lever och kommer att leva i det landet.


"We can fight it only by showing an equally strong bond of friendship and trust. Differences of habit and language are nothing at all if our aims are identical and our hearts are open." - APWBD

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

På samhällets axlar.

Så mycket nytt