Vem är pojke eller flicka?


Dumbledore säger det, "Vi sorterar för tidigt". Det är sant även för vårt samhälle, vi sorterar och stämplar barn tidigt, av många skäl. Det är på något sätt omöjligt att inte dela upp barn och människor i grupper. I skolan, på fritiden, med kompisar. Av det enkla skälet att vi människor inte klarar av att umgås fler än ett visst antal, därför bildas grupperingar. Men grupperingarna behöver inte vara så låsta som de är idag. Flickor måste inte leka enbart med flickor och dockor och pojkar måste inte leka med bilar. För oss som jobbar i skolan, eller de som har barn själva borde det här vara en daglig debatt.
Ber vi den högljudda flickan vara tyst för att hon är flicka? Hon låter väl egentligen inte mer än pojken?
Jag har hört skräckexempel om korthåriga flickor i gröna och blåa kläder som hotats av klasskompisar för att de är annorlunda. Barn som bävar inför första skoldagen eftersom lärarna inte tror på hon är den hon är. Väljer vi att fostra flickor och pojkar olika som Alf Svensson menar på Aftonbladet. kommer vi bara ytterligare förtydliga skillnaderna mellan flickor och pojkar. Jag är helt för ett könsneutralt samhälle, eller ännu hellre ett könsinkluderande samhälle där könet inte spelar någon roll. Till en viss mån är det skillnad på kvinnor och män, men det finns så många olika kvinnor och olika män att det är en orättvis uppdelning. Alla män är inte på ett visst sätt, alla kvinnor är det inte heller. Manligt och kvinnligt tar för stor plats i vårat dagliga liv. Om vi lyckas uppfostra barn så att de vet att det är ok att byta grupp, leka med olika vänner, att tycka om att plugga, låta högt utan att skämmas, oberoende av sitt biologiska kön kan vi få ett mer accepterande samhälle. Då blir inte pojkar på ett sätt och flickor på ett annat, då vet alla barn att de har rätt att vara sig själva. Hemligheten ligger i att vi vuxna måste våga se utanför våra förutbestämda åsikter och verkligen se varje barn för det barn det är, oavsett biologiskt kön. LoVrede har skrivit ett långt inlägg om detta med många vettiga videos till reklamer och andra undersökningar som visar just på hur vi format ett samhälle där barn stöps i ett visst kön. Har vi format ett tvåkönat samhälle måste vi också kunna forma om det till ett flerkönat alt könslöst samhälle. Det här är också en intressant liten undersökning som visar på hur kvinnor och män bemöts olika på dejtingsajter. Värt att tänka på både i cyberdjungeln och på gatan.
Jag skulle önska att fler är som Pål i Torka aldrig tårar utan handskar. Som skiter totalt i de förutfattade meningar som finns om manligt och kvinnligt, ena dagen är han klädd i jeans och skinnjacka, nästa dag är naglarna målade, en fjäder i örat eller en boa runt halsen. Han definierar sig själv som bög (dvs man som tänder på män) men gör som han själv vill, kallar sina manliga vänner för kärringar när han tycker det passar. Att göra som Pål är att vara sig själv, oavsett normerna som finns i samhället, och det är inte lätt, framförallt inte för barn. Minns ni den korthåriga tjejen som blev hotad för att hon var annorlunda? Hon har tur, hennes föräldrar är krigare och stöttar henne att våga vara sig själv.
För det är vårat vuxenansvar att visa att det är ok att vara sig själv. Inte bara ok, det är önskvärt, coolt och häftigt att vara sig själv!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vanliga bikinitjejer

Hogwarts pepparkaka

DU är vacker och stark